دندانپزشکی پیشگیرانه چیست و چرا باید آن را جدی بگیریم؟

ساخت وبلاگ

شاید تاکنون چندین بار نام دندانپزشکی پیشگیرانه به گوشتان خورده باشد و احتمالا هنوز نمی دانید که دندانپزشکی پیشگیرانه چیست و چه کاربردی دارد. در این مقاله به صورت کامل در خصوص این اصطلاح مطالبی خواهید خواند که امیدواریم مفید و تاثیر گذار باشد.

دندانپزشکی پیشگیرانه چیست؟

این اصطلاح در واقع به تمام راه کارها و روش های مراقبت از بهداشت دهان و دندان اشاره دارد که به منظور پیشگیری از بروز بیماری های دهان و دندان توسط افراد در خانه یا دندانپزشک در مطب انجام می شود. مهمترین مباحث مطرح شده در این حوزه دندانپزشکی، مراجعه منظم به دندانپزشک و عمل به توصیه های لازم جهت حفظ بهداشت دهان و دندان است.

دستورالعمل های پیشگیرانه برای شما هیچ هزینه ای ندارند و اساسا یکی از مزایای دنبال کردن دندانپزشکی پیشگیرانه کاهش هزینه و صرفه جویی در زمان و هزینه ها است.

دندانپزشکی پیشگیرانه برای شما چه کاری انجام می دهد؟

همانطور که از نامش پیداست، دندانپزشکان در این حوزه تلاش می کنند که از بروز مشکلات،  بیماری ها و ناخوش‌احوالی های دهان و دندان در آینده پیشگیری کنند. آن ها می‌خواهند که هیچ کودک و بزرگسالی به مرحله بیماری و عوارض بهداشت ضعیف دهان و دندان نرسند.

با رعایت برخی نکات و توصیه های ساده و مراجعه منظم به مطب این دندانپزشکان، میتوان تا ابد سلامتی دهان و دندان خود را تضمین کرد. اما به طور کلی در این حوزه، مردم یاد می گیرند که چطور و با چه اقداماتی از بروز مشکلات دندان، لثه، استخوان فک و سایر ساختارهای داخل دهان پیشگیری کنند. متخصصان در این حوزه می کوشند به طور اختصاصی از بروز مشکلات زیر پیشگیری کنند:

  • پوسیدگی و حفره دندان
  • التهاب و عفونت لثه
  • فرسایش و از بین رفتن مینای دندان
  • پریودنتیت (بیماری پیشرفته لثه)
  • مشکلات مرتبط به نامنظمی های دندان که حیطه درمان ارتودنسی دندان قرار می گیرند
  • تغییر رنگ دندان (که شما را از نصب روکش و یا ونیر دندان بازمیدار)
  • از دست رفتن یا یا افتادن دندان (که شما را از نیاز به جایزگین دندانی مانند ایمپلنت دندان، بریج و یا تاج دندان بازمیدارد)

برخی از مهمترین اقداماتی که در دندانپزشکی پیشگیرانه روی آن ها تاکید می شود

1. هر روز دندان های خود را مسواک بزنید

مهمترین بخش دندانپزشکی پیشگیرانه ، مسواک زدن آن هم به صورت منظم در طول شبانه روز است. بهتر است که برای مسواک زدن از خمیر دندان های حاوی فلوراید استفاده کنید که مورد تایید دندانپزشک شما باشد. سعی کنید که سالانه 3 تا 4 بار مسواک خودتان را تعویض کنید. هر بار که مسواک می زنید فراموش نکنید که زبان خود را هم تمیز کنید. زیرا زبان محل تجمع میلیونها باکتری است که می توانند برایتان دردسرهای بیشماری ایجاد کنند. با تمیز کردن زبان، خطر بروز بیماری ها و مشلات دندان را به شدن کاهش خواهید داد.

دندانپزشکی پیشگیرانه

2. روزانه از نخ دندان استفاده کنید

برای تمیز کردن دندان ها علاوه بر مسواک به نخ دندان کشیدن هم نیاز دارید. زیرا اساسا با مسواک نمی توان به تنهایی تمام بخش های دهان و دندان را تمیز کرد. نخ دندان به تمیز کردن فضاهای باریک بین دندان ها کمک می کند. اگر بریس ارتودنسی داشته باشید که احتمالاً بیشتر از هر موقعی باید از نخ دندان کمک بگیرید.

تهیه کردن نخ دندان به تنهایی نمی تواند تضمین کننه تمیز شدن دندان باشد بلکه یادگیری نحوه صحیح اینکار می تواند به شما در این خصوص کمک کند. دفعه بعدی که به مطب دندانپزشکی پیشگیرانه خودتان مراجعه کردید، حتما از کادر دندانپزشکی خواهش کنید نحوه صحصیح استفاده از نخ دندان را به شما بیاموزند.

3. به دندانپزشک خود مراجعه کنید

توصیه می شود که هر 6 ماه یکبار به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید. اما اگر برایتان مقدرو نیست می توانید به جای هر 6 ماه یکبار، سالی 1 بار اینکار را انجام دهید. دندانپزشک در طول این جلسه تمام ساختارهای دهان و دندان شما را بررسی کرده تا وجود هرگونه مشکل احتمالی در هر کدام از ساختارها، مخصوصا دندان، لثه، زبان و استخوان فک را تشخیص داده و در درمان آن به شما کمک کند.

چرا باید سالی یکبار به مطب دندانپزشک مراجعه کنیم؟

متاسفانه برخی از مشکلات دهان و دندان در همان ابتدا به راحتی توسط افراد قابل تشخیص نیستند. برای مثال ممکن است شما دندان درد داشته باشید، اما آن را به هر ترفندی که شده تسکین می دهید و اصلا به این موضوع فکر نمی کنید که چرا دندان من درد کرد؟؟ معمولا به خاطر یک درد ساده هم به مطب مراجعه نمیکنید. دندان درد ممکن است نشانه ای از پوسیدگی یا حساسیت دندان باشد. این مشکل ممکن است گسترش یابد و اگر به فکر تشخیص و برطرف کردنش نباشید احتمالا دندانتان را از دست خواهید داد.

دندانپزشکی پیشگیرانه

اما اگر سالی یکبار به مطب دندانپزشکی پیشگیرانه مراجعه کنید، آن ها در اولین ویزیت مشکل را تشخیص داده و هرکاری برای کاهش یا ترمیم پوسیدگی لازم باشد را برایتان انجام میدهند. حالا فکرش را بکنید که دو یا چند سال از پوسیدگی دندان شما گذشته و شما به دندانپزشک مراجعه نکرده باشید…..

4. یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید

  • رژیم غذایی که دریافت میکنید به نوعی سوخت بدن شما است پس باید مراقب چیزی که میخورید و یا می آشامید باشید. بهتر است که غذاهایی انتخاب کنید که علاوه بر دارا بودن مواد مغذی و مورد نیاز بدن، از سلامتی دندان شما نیز حمایت کنند.
  • حتما مصرف قند و شکرها از جمله کربوهیدراتهای ساده مانند نان سفید را محدود کنید و در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید.
  • مصرف ویتامین ها برای سلامتی دهان مهم است. خوردن یک رژیم متنوع به شما کمک می کند تا تمام ویتامین های مورد نیاز برای حفظ لبخند سالم را دریافت کنید.

دندانپزشکی پیشگیرانه مخصوص چه کسانی است؟

پرسیدن این سوال دقیقا مثل این است که بپرسند اکسیژن برای چه کسانی خوب است؟ معلوم است که برای همه. دندانپزشکی پیشگیرانه نه اندازه اکسیژن، اما واقعا برای همه لازم است و همه میتوانند از مزایای آن بهره ببرند. اما بیشترین قشری که میتواند از این دندانپزشکی و اصول آن سود ببرند قطعا کودکان هستند.

ثابت شده که اگر کودکان را از همان ابتدا که دندان های شیری و بعد از آن دندان های دائمیشان جوانه میزنند به مطب دندانپزشکی و متخصصان دندانپزشکی ببرید، بعدها در آینده هم سطح سلامتی بالایی دارند و هم اینکه اعتمادبنفسان به مراتب بیشتر از افرادی است که در کودکی حتی یکبار هم به دندانپزشک مراجعه نکرده اند. اثبات این ادعا ساده است. زیرا سلامت هر کسی را میتوانید از روی وضعیت سلامت دهان و دندانش تشخیص دهید. اگر کسی دندان هایی مرتب، یکدست و منظم دارد که اثری از فاصله، پوسیدگی، زردی و … ندارد قطعا میتوان به این نتیجه رسید که این شخص از سلامتی عمومی بالا و مطلوبی برخوردار است. و لازم نیست تن به پروسه های رایج دندانپزشکی زیر بسپارند:

  • ارتودنسی دندان
  • انواع ونیر دندان
  • ایمپلنت دندان
  • پر کردن دندان
  • کشیدن دندان
  • و …

مزایای دندانپزشکی پیشگیری چیست؟

با رعایت نکات و توصیه های دندانپزشکان و ارتقاء بهداشت دهان و دندان، می توانید خطر ابتلا به حفره دندان، آبسه دندان، بیماری لثه، پریودنتیت و سایر مشکلات دندانپزشکی را تا حد زیادی کاهش دهید. این به نوبه خود، می تواند خطر ابتلا به مشکلات ثانویه ناشی از برخی بیماری ها را کاهش دهد. بیماری ها و مشکلات زیر میتوانند تاثیرات سوء و آسیب های ثانویه به دهان و دندان وارد کنند:

  • دیابت
  • بیماری قلبی
  • پوکی استخوان
  • بیماری تنفسی
  • سرطان

تاثیر بی توجهی به بهداشت دهان و دندان روی زایمان

زایمان زودرس و کم وزن بودن نوزاد پس از تولد، یکی از نتایج بهداشت ضعیف دهان و دندان است. نتیجه تحقیقات نشان میدهد که در کنار مشکلات دیگر، عدم رسیدگی به بهداشت دهان می‌تواند مشکلات جدی برای زنان باردار مخصوصا در حین زایمان ایجاد کننند. اگر باردار هستید، باید بیشتر از هر زمان دیگری به بهداشت دهان و دندان خود توجه کنید. برای این منظور بهتر است که طی بارداری نیز به مطب دندانپزشک مراجعه کنید. مراجعه حضوری به مطب دندانپزشکی پیشگیرانه طی بارداری نه تنها هیچ ضرری برای شما ندارد بلکه میتواند کمک حال بارداری شما هم باشد.

زنان باردار باید کلیه امورات دندانپزشکی خود را به یک دندانپزشک بارداری بسپارند. به مدیریت مشکلات و مسائل دهان و دندان در دوره بارداری، دندانپزشکی بارداری میگویند.

خلاصه، مفید و مختصر

علاوه بر کاهش خطر ابتلا به بیماری ها و مشکلات سلامتی، کمک گرفتن از دندانپزشکی پیشگیرانه می تواند در هزینه ها و تعرفه دندانپزشکی شما صرفه جویی کند. چرا؟ چون حتی با داشتن بیمه دندانپزشکی، هزینه های مرتبط با مشکلات دهان و دندان مخصوصا هزینه ایمپلنت دندان و هزینه روکش دندان و … کمی بالا است و اگر خدای ناکرده کارتان به مطب دندانپزشکی به خاطر یک مساله جدی باز شود، باید حسابی هزینه کنید. اما زمانی که همه چیز را رعایت کنید و به صورت مداوم و منظم به قصد پیشگیری به مطب دندانپزشک مراجعه کنید، نه تنها از بروز مشکلات پیشگیری میکنید، بلکه هزینه ها را چند برابر کاهش میدهید. در واقع دندانپزشکی پیشگیرانه یک آینده نگری و سرمایه گذاری برای آینده است.

دندانپزشکی,دندان درد,دندان عقل,دندانپزشکی کودکان,دندان مصنوع...
ما را در سایت دندانپزشکی,دندان درد,دندان عقل,دندانپزشکی کودکان,دندان مصنوع دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد جواد عظیم dandal بازدید : 242 تاريخ : دوشنبه 2 اسفند 1400 ساعت: 2:19