آشنایی با علت، علائم و درمان عقب نشینی یا بالا رفتن لثه ها

ساخت وبلاگ

لثه ها از مهمترین بخش های داخل دهان هستند که نه تنها نقش محافظتی برای دندان ها دارند بلکه به زیبایی لبخند ما نیز کمک می کنند. آن ها در حالت عادی بخش کوچکی از لبخند ما را تشکیل می دهند و ریشه های دندان را می پوشانند. اما زمانی که از موقعیت طبیعی خود بالاتر بروند یا به اصلاح تحلیل بروند، ظاهری نامناسب به لبخند ما می دهند. در این مقاله درباره علل، علائم و نحوه درمان عقب نشینی لثه ها یا بالا رفتن لثه مطالبی خواهید خواند.

تحلیل لثه یا بالا رفتن لثه ها به چه معنا است؟

لثه بافتی به رنگ صورتی در دهان است که اطراف دندان را احاطه کرده و از استخوان و ریشه دندان محافظت می کند. بافت لثه یک بافت متراکم است و ادامه همان بافت های داخل داهانی مثل بخش داخلی لپ ها و سقف دهان است با این تفاوت که خونرسانی بیشتری دارد و رنگش متمایز تر است.

زمانی که لثه ها از حالت طبیعی خود بالا تر روند و ریشه دندان در معرض دید قرار بگیرد اصطلاحا گفته می شود که لثه دچار عقب نشینی شده، بالا رفته یا دچار تحلیل شده است. این موضوع می تواند باعث تجمع باکتری ها و حمله پلاک دندانی به ریشه دندان شده و مشکلات زیادی را در آینده برای افراد ایجاد کند.

علل عقب نشینی لثه ها چیست؟

  • دو عامل مهم دست در دست هم می دهند تا لثه ها در مجموع از موقعیت طبیعی خود بالاتر بروند. بهداشت ضعیف دهان و دندان و بیماری لثه می توانند مهم ترین عوامل برای شکل گیری این وضعیت باشند.
  • مهمتر از این دو عامل، ساییدگی لثه ها با مسواک های سفت و سخت و التهاب بافت لثه نیز نقش مهمی در بالا رفتن لثه ها دارد.
  • در برخی افراد نیز به صورت ارثی لثه ها نازم هستند و خیلی زود بالا می روند
  • به دلیل فشاری که افراد به لثه ها با مسواک وارد می کنند در افراد چپ دست، لثه سمت راست آسیب می بیند و در افراد راست دست سمت چپ بیتسر دچار بالا رفتن لثه است.
بالا رفتن لثه ها

سایر فاكتورهای تاثیر گذار روی نازک شدن و بالا رفتن لثه ها عبارتد از:

  • سوراخ کردن لب (پرسینگ لب)
  • سوراخ کردن زبان (پرسینگ زبان)
  • عدم هماهنگی دندان ها (مشکلات راتودنسی)
  • صدمات ناشی از درمان های دندانپزشکی

نقش پلاک دندان و بیماری لثه روی عقب نشینی بافت آن:

پلاک دندان می تواند در صور پیشروی موجب شکل گیری مشکلات و بیماری های زیر شود که نقش زیادی در بالا رفتن و نازک شدن لثه ها دارند:

  • التهاب لثه یا جینجویت
  • پریودنتیت

عوامل خطر عقب نشینی لثه: چه چیزهایی این موضوع را تشدید میکنند؟

  • سن یک عامل خطر جدی برای بالا رفتن لثه ها است. معمولا افزاد بالای 65 سال بیشتر در معرض این اتفاق هستند.
  • سیگار کشیدن
  • عوامل ژنتیکی
  • دیابت و سایر بیماری های مزمن مشابه

علائم عقب نشینی لثه ها

معمولا بیشتر کسانی که از این عارضه رنج میبرند  خیلی دیر متوجه آن میشوند و در مراحل اولیه توجهی به آن نمیکنند. اما علائمی وجود دارد که در همان آغاز میتوانید با شناسایی آن ها بتر بفهمید که آیا لثه شما بالا رفته یا خیر.

شایعترین ومهمترین علائم عقب نشینی لثه عبارتند از:

  • تغییر ظاهر و طرح لبخند
  • افزایش فاصله بین دندان ها
  • افزایش طول دندان
  • نمایان شدن ریشه دندان
  • افزایش حساسیت دندان

درمان عقب نشینی دندان چیست؟

در اغلب مواقع نیازی به درمان های تهاجمی خاصی جهت ترمیم و درمان بالا رفتن لثه ها نیست زیرا با رعایت برخی توصه ها و نکات میتوان از به خوبی از پس درمان این مشکل بر آمد. اما در برخی موارد نیاز به درمان و مداخله دندانپزشکی است. مهمترین راه های درمان و ترمیم این مشکل در ادامه توضیح داده شده است:

مواد کاهنده  حساسیت یا ضد حساسیت دندان

 این محصولات با هدف کاهش حساسیت ریشه دندان در معرض مورد استفاده قرار میگیرند.

ترمیم با کمک پوشش کامپوزیتی

 دندانپزشک ترمیمی ممکن است جهت پوشاندن  ریشه دندان هایی که لثه روی آن ها بالا رفته است از پوشش هایی کامپوزیتی استفاده کند.

پرسلین یا کامپوزیت صورتی رنگ

این دو ماده به مظنور پر کردن بخشی هایی از لثه ایت که بافت کافی ندارد. از قصد رنگ کامپوزیت و پرسلین را صورتی و همر رنگ لثه انتخاب میکنند تا کسی متوجه ظاهر لثه و لبخند نشود.

ونیرها لثه

 احتمالا تاکنون نام ونیر دندان به گوشتان خورده. ونیر ها همان روکش های خودمانی هستند که روی دندان ها قرار میگریند و عیوب آن ها را ترمیم و پنهان میکنند. ونیر لثه هم همان روکش لثه است که یک راه حل درمانی و ترمیمی شایع برای افرادی است که لثه هایشان بالا رفته یا عق نشینی داشته اشت.

ارتودنسی دندان

بعضی اوقات ممکن است که دندان های کج و یا هر مشکل دیگری در رابطه با تراز بودن آن ها باعث دشواری در تمیز کردن و مسواک زدن شود، در این حالت باید دندان ها را با کمک ارتودنسی دندان صاف و منظم کرد تا بتوان هم دندان ها را بهتر تمیز کرد و هم اینکه ظاهری طبیعی به لثه ها و لبخند بخشید. همانطور که دندان ها صافتر میشوند، خطر لثه و حواشی آن نیز در موقعیت بهتری قرار میگیرند و مشکل عقب نشینی لثه ها برطرف میشود.

جراحی لثه

در موارد بسیار شدید که به طور جدی ریشه دندان بیرون افتاده و لثه حسابی عقب نشینی کرده احتمالا نیاز ببه عمل جراحی لثه خواهیم داشت. طی این عمل (جراحی لثه) جراح دهان و دندان از سایر بخش های دهان (معمولا سقف دهان) پیوند برداشته و به لثه ها متصل میکند تا بتواند ریشه دندان را پوشش داده و کمک کند که به حالت طبیعی سابق برگردند.

پیشگیری از عقب نشینی لثه ها

میتوان با دنبال کردن برخی نکات و توصیه ها از بروز دلایل و علل عقب نشینی لثه ها پیشیگیری کرد. از آنجایی که استفاده از مسواک های سفت میتواند به لثه ها آسیب بزند و در بالا رفتن آن ها نقش داشته باشد، اگر در انتخاب مسواک خود دقت کنید و یک مسواک  استاندارد و نرم تهیه کنید، میتوانید تا حد زیادی از وارد شدن آسیب به لثه ها و بالا رفتنشان پیشگیری کنید. نحوه مسواگ زدن شما هم باید به آرامی و بسیار نرم باشد تا فشار دست شما باعث خونریزی و یا آسیب به لثه نشود.

و مهمترین نکته هم مراجعه منظم به مطب دندانپزشکی است. اگر به طور مظنم به یک دندانپزشک مراجعه هم توصه های لازم جهت ارتقاء بهداشت دهان و دندان را یاد خواهید گرفت و هم اینکه از بروز هر  مشکلی در رابطه با دندان پیشگیری خواهید کرد.

دندانپزشکی,دندان درد,دندان عقل,دندانپزشکی کودکان,دندان مصنوع...
ما را در سایت دندانپزشکی,دندان درد,دندان عقل,دندانپزشکی کودکان,دندان مصنوع دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد جواد عظیم dandal بازدید : 472 تاريخ : دوشنبه 2 اسفند 1400 ساعت: 2:19