علت تغییر رنگ دندان ها

ساخت وبلاگ

رنگ دندان ها به مرور زمان تغییر می کند و زرد می شود. تغییر رنگ دندان ها علت های مختلفی دارد که دکتر محمد عاطفت متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی در این مقاله برای شما توضیح می دهد. روش درمان تغییر رنگ دندان ها با توجه به نوع لکه متفاوت است. برای درمان ابتدا باید با انواع لکه های دندان آشنا شوید. علت تغییر رنگ دندان ها را می توان در دو عامل خارجی و درونی( مادرزادی و سیستمیک) پیدا کرد.

انواع لکه های دندان از نظر عمق

اگر بخواهیم لکه های دندان را دسته بندی کنیم به سه دسته: لکه های عمیق، لکه های سطحی و لکه های پیری تقسیم می شود. در ادامه هر کدام از این لکه ها را برای شما توضیح می دهیم.

انواع لکه های دندان و تغییر رنگ دندان

لکه های سطحی

لکه های سطحی در لایه بیرونی دندان که به آن مینا گفته می شود ایجاد می شوند. این لکه ها معمولا بر اثر مواد خوراکی مانند: قهوه، چای، نوشابه و مواد دیگر به وجود می آیند. علاوه بر این خوراکی ها، سیگار نیز باعث پیدایش لکه های سطحی می شود.

لکه های عمیق

لکه های عمیق در ساختا داخلی دندان یعنی لایه عاج ایجاد می شود. عاج رنگ تیره تری دارد. از دلایل ایجاد لکه های عمیق می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. استفاده از فلوراید زیاد در دوران کودکی
  2. مصرف داروی آنتی ‌بیوتیک تتراسایکلین در دوران بارداری به ویژه نیمه دوم بارداری توسط مادر
  3. آسیب دیدن دندان دائمی در حال رشد کودک بر اثر ضربه، زمین خوردن یا تصادف
  4. جراحت و خون ریزی داخلی دندان دائمی
  5. استخوان سازی ناقص که باعث می شود رنگ دندان ها خاکستری یا بنفش شود.

لکه های پیری

لکه های پیری در هر سطح و عمقی رخ می دهد. لایه عاج با افزایش سن و به مرور زمان زرد می شود. مینای دندان نیز به مرور زمان نازک تر می شود به همین خاطر رنگ عاج را بیشتر نشان می دهد. علاوه بر موارد گفته شده مصرف غذاهایی که رنگدانه زیادی دارند یا سیگار نیز موجب زرد شدن رنگ دندان ها می شود. لب پر شدگی و ترک ‌خوردگی نیز باعث تغییر رنگ دندان ها می شود.

انواع لکه ها بر اساس عامل ایجاد کننده آنها

یکی از روش های پرکاربرد برای اصلاح طرح لبخند دندان ها، سفید کردن آن است. برای سفید کردن دندان ها، ابتدا باید نوع لکه و عامل ایجاد کننده آن را بررسی کرد. شناسایی علت تغییر رنگ دندان ها اهمیت زیادی در سفید کردن آن دارد.

انواع لکه های دندان بر اساس عامل ایجاد کننده آنها

سیاه شدن یک دندان

علت تیره شدن یک دندان نسبت به دندان های دیگر، جراحت های دندانی یا مصرف داروی خاص است. هنگام جراحت دیدن دندان دو حالت پیش می آید:

  • آهن موجود در خون وارد ساختار عاج دندان می شود و اشباع می شود که منجر به ایجاد لکه های عمیق داخل دندان می شود.
  • جراحت باعث می شود ساختار دندان از حالت یکنواختی خارج شود. به همین خاطر در برخی از نواحی دندان لکه های بیشتری جمع می شود.

لکه های سفید در دندان

وجود لکه سفید در دندان به علت پوسیدگی دندان است. با مشاهده این لکه ها باید احتمال سوراخ شدن دندان تان را در آینده بدهید. برای پیشگیری از بروز پوسیدگی، هر شش ماه یک بار به کلینیک دندانپزشک خود بروید تا چکاپ شوید و جرم گیری به موقع انجام دهید. وجود لکه های سفید در دندان نشان دهنده جدا شدن کلسیم از ساختار دندان است. کلسیم زدایی معمولا به علت ضعف در رژیم غذایی و کمبود بزاق دهان اتفاق می افتد و قابل بازگشت نیست. برای مدیریت این وضعیت، به مقدار کافی و دفعات زیاد آب بنوشید و از محصولات حاوی فلوراید برای معدنی سازی دندان استفاده کنید.

تغییر رنگ دندان پس از سفید کردن آن

با سفید کردن دندان ها، ترمیم های دندانی از جمله ونیرکامپوزیت و لمینت سفید نمی شود زیرا سطح ترمیم های دندانی کاملا صاف و همانند شیشه است و بر خلاف دندان در آن اختلالی وجود ندارد. مواد رنگدانه نمی تواند وارد ساختار دندان شود و رنگ آن را تغییر دهد. پس از بلیچینگ، دندان های طبیعی شما سفید می شود اما دندانهایی که روی آن ترمیم زیبایی انجام داده اید تغییر رنگ پیدا نمی کنند. علت این که بعد از بلیچینگ بین دندان های طبیعی و دندان هایی که ترمیم شده اند، اختلاف رنگ به وجود می آید و شما فکر می کنید دندان هایی که ترمیم شده اند تغییر رنگ داده اند، همین موضوع است. بهتر است سفید کردن دندانتان را قبل از ترمیم های دیگر انجام دهید تا با این مشکل مواجه نشوید.

تغییر رنگ با مصرف داروی تتراسایکلین

یک گروه از داروهای آنتی بیوتیک، تتراسایکلین است که برای درمان برخی از عفونت های باکتریایی استفاده می شود. دندان های کودک در سه ماهه دوم بارداری در حال رشد است و اگر مادر در این دوران تتراسایکلین مصرف کند، دندان های کودک دچار تغییر رنگ می شود. علاوه بر این اگر کودک از تولد تا ۱۲ سالگی تتراسایکلین مصرف کند، دندان های در حال رشد او تغییر رنگ پیدا می کند. شدت تغییر رنگ دندان بستگی به سن کودک و مدت زمان استفاده از تتراسایکلین دارد.

پوشش دادن تمامی لکه های ناشی از تتراسایکلین با بلیچینگ کار سختی است اما اکثر دندانپزشکان معتقدند همه افراد می توانند تا حدودی از این درمان برای از بین بردن لکه هایشان استفاده کنند.

لکه های دخانیات

یکی از رایج ترین عوارض استعمال دخانیات، زرد شدن دندان ها است. نیکوتین موجود در سیگار موجب زرد شدن دندان ها می شود. نیکوتین ماده ای بی رنگ است اما زمانی که با اکسیژن ترکیب شود موجب زرد شدن دندان ها می شود. با مصرف زیاد سیگار، نیکوتین وارد ساختار دندان می شود حتی اگر وارد ساختار دندان هم نشود، تمام سطوح دهان با این مواد پوشیده می شود و جریان بزاق این مواد را از سطوح دیگر دهان به سطح دندان می‌رساند. به هیچ طریقی نمی توان از زرد شدن دندان بعد از استعمال دخانیات جلوگیری کرد اما با مصرف مرتب محصولات سفید کننده می توانید لکه های حاصل از سیگار را پاک کرده یا کاهش دهید.

لکه های فلوروز

فلوراید در کنار این که برای سلامت دندان ها و تقویت ساختار آن مفید است، مصرف بیش از اندازه آن باعث تغییر رنگ دندان و ایجاد لکه های سرسخت در آن می شود. در اکثر مواقع این لکه ها جزئی و ناچیزند.

مشکلات سیستمیک خاص

برخی از مشکلات سیستمیک خاص موجب تغییر رنگ دندان ها می شود. به طور مثال کودکانی که در دوران شیرخوارگی به یرقان مبتلا شده اند دندان های شیری سبز مایل به آبی یا قهوه ای پیدا می کنند.

از دیگر دلایل تغییر رنگ دندان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جراحی دندان عقل نهفته روی عصب
  • مرگ پالپ
  • خونریزی داخل پالپی

راه های درمان تغییر رنگ دندان

اگر دندانپزشک علت تغییر رنگ دندان را درست تشخیص دهد می‌تواند به روش صحیح با بلیچینگ مناسب رنگ دندان را به دلخواه شما تغییر دهد. برای درمان تغییر رنگ دندان ها می توان از سه روش: داخلی، خارجی و تکنیک میکرو ابریژن استفاده کرد. در ادامه هر کدام از این روش ها را برای شما توضیح می دهیم.

راه های درمان تغییر رنگ دندان

روش داخلی

در این روش از مواد سفید کننده دندان استفاده می شود که شامل موارد زیر است:

  • محلول‌های پراکسید هیدروژن با قدرت‌های متفاوت
  • سدیم پربورات
  • کارباماید پراکساید

مواد سفیدکننده به تدریج تجزیه می شود و سطح کمی از هیدروژن پراکساید از خود آزاد می کند.

روش خارجی

از آن جایی که تغییر رنگ های خارجی سطحی ترند به سفید کردن خارجی دندان بهتر پاسخ می دهند. سفید کردن خارجی بیشتر در مواردی که تغییر رنگ دندان ناشی از فلوئور زیاد موجود در آب است کاربرد دارد. موثرترین روش بلیچینگ خارجی از طریق سایش کنترل شده به وسیله اسید هیدروکلریک و خمیر پامیس است. هر چند این روش یک عمل سفید کردن واقعی نیست اما با آن می توان لایه سطحی و نازکی از مینای تغییر رنگ یافته دندان را برداشت.

تکنیک میکروابریژین

این روش با اسید هیدروکلریک-پامیس با حجم مساوی از آب مقطر مخلوط شده است، البته فرآورده‌ های تجاری آماده آن هم وجود دارد.

 

نوشته علت تغییر رنگ دندان ها اولین بار در دکتر محمد عاطفت. پدیدار شد.

دندانپزشکی,دندان درد,دندان عقل,دندانپزشکی کودکان,دندان مصنوع...
ما را در سایت دندانپزشکی,دندان درد,دندان عقل,دندانپزشکی کودکان,دندان مصنوع دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد جواد عظیم dandal بازدید : 161 تاريخ : چهارشنبه 13 بهمن 1400 ساعت: 20:47